Bodemenergie is een groene hernieuwbare energiebron die overal gebruikt kan worden met de juiste installatie. IJsland is een goed voorbeeld, het hele land is volledig energie neutraal doordat ze alle energie opwekken met het vulkanisch verwarmde grondwater. In Nederland hebben we niet zoveel geluk maar toch kunnen we veel energie uit de grond halen.
Bodemenergie is wanneer je de grond gebruikt om energie uit te halen of energie in op te slaan. De grond is een goede plek om warmte op te slaan omdat de grondtemperatuur eigenlijk altijd constant is. Doordat de ondergrondse waterstroom niet snel is zal de energie die je in de grond stopt ook niet snel weggaan. Je kan voor een half jaar warmte opslaan met minder dan 10% energie verlies. Dit doet men met een WKO (warmte- koudeopslag), het is een open bron waar warm water de grond in wordt gepompt wat de grond verwarmt, Dat doe je dus in de zomer met het overschot aan warm water zodat je in de winter wanneer je het huis wilt verwarmen deze energie weer op kan pompen en gebruiken. In de winter doe je dit precies hetzelfde maar dan met koud water wat je in de zomer weer oppompt.
Dit is hoe je de grond gebruikt als warmte opslag maar in Nederland wordt meer gebruik gemaakt van bodemenergie in de vorm van warmte opnemen uit de grond. In Nederland zie je dat veel in glastuinbouw. Door water in warme bodemlagen te pompen, om daarna het verwarmde water te gebruiken om de kassen te verwarmen, besparen boeren veel geld in hun energierekening. Deze bodemlaag zit rond de 500 meter diep terwijl je bij normale huizenbouw vaak maar tot de 25 meter gaat. Hier komt een heel ander systeem in werking namelijk de gesloten bodemwisselaar. Het is in feite een lus die door de grond gaat waar een water doorheen stroomt om warmte uit te wisselen met de bodem. Uit dat water wordt 4 graden gehaald wat de warmtepomp gebruikt. Het water wordt dan terug de lus in gepompt waar het weer de temperatuur van de bodem krijgt om het proces te herhalen. De warmtepomp gebruikt die 4 graden telkens weer om water te verwarmen om in het huis te gebruiken zo neemt hij de taak van de cv-ketel over. In de winter wil je het huis juist koelen, dat doe je direct met de bodemwisselaar en niet met de warmte pomp. De kou die je uit de grond haalt word direct de (vloer)verwarmingen in gepompt waardoor het huis gekoeld wordt. Zo is een airco niet nodig waardoor je veel geld bespaard, ook in de energierekening. Je vraagt je misschien af of de grond niet te koud wordt als je al die energie eruit ontneemt en dat klopt, je kan de grond ook uitputten maar daar is iets slims op bedacht. Regenereren is warm water weer terug de grond in pompen waardoor je hem weer oplaad. Dit kan je doen met de warmte pomp als je een overschot aan warmte hebt maar je kan het ook doen met een zonneboiler die overdag de warmte van de zon gebruikt om de grond te regenereren. Zo put je de grond niet uit en kan je hem blijven gebruiken als energiebron wanneer dat nodig is.
2. Waarom is Bodemenergie zo goed?
Gas, kool en olie verbranden is tot het heden de manier geweest om energie op te wekken, Maar sinds het opraakt moet er nu wel wat anders verzonnen worden. Bodemenergie is zo goed omdat het niet vergaat. Door regeneratie is de grond een energiebron zolang het systeem werkt. Met maar een kleine toevoeging van stroom kan je zoveel warmte uit de grond halen. De Nederlandse overheid heeft als doel gesteld om Nederland vanaf 2050 van het gas af te hebben. Zonnepanelen zijn heel fijn maar wanneer de zon niet schijnt voor 2 weken, wat in Nederland nog weleens wilt gebeuren, zit je in de problemen. Bodemenergie is er altijd, het is altijd beschikbaar en een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen.